Kornprodusent-mølle-baker-og myndigheter
17. november 2022
Styret i KiO har fått inn et debattinnlegg i Nationen den dagen ny avlingsprognose fra markedsregulator kom ut.
KiO har disse oppfordringer å komme med i forbindelse med den usikre situasjonen Europa og verden er i:
- Vi oppfordrer møllene og bakerne til å gå sammen om en ambisjon om å bruke mest mulig norsk hvert år, gitt den kvaliteten mathveten har, i sum for overlagret – og produsert vare. Et uttalt mål om min 80% norskprodusert mathvete i matmjølet er innenfor rekkevidde
- Vi anbefaler møllene til å lage matmjøl ut fra det vi kornprodusenter har fått som ønsket fordeling mellom proteinklasser. Etter prøvebakinger hos møllene og Nofima blir det laget en oppskrift på hvordan bake. Bakeriene forholder seg til oppskriften gjennom vinteren
- Vi oppfordrer Stortinget til å sette av de midlene som skal til for et tilstrekkelig beredskapslager av norskprodusert mathvete allerede fra kommende år. Et beredskapslager vil ikke bare sikre at vi tar vare på matkorn som matkorn, men også at vi sikrer stabilt matmjøl over år, med mest mulig norskprodusert matkorn
- Vi oppfordrer butikkjedene til å ønske seg «Godt Norsk» på flest mulig brødtyper. Da vil hele verdikjeden, fra bonde til forbruker, gjøre sitt ytterste for å unngå konkurranse om den begrensede ressursen mathvete internasjonalt
Hele artikkelen kan du lese her.
Matkorn, mølle, baker og omregulering